Gotowe nadzienia cukiernicze są obecnie powszechnie stosowane w zdecydowanej większości cukierni. Dzieje się tak przez ogromny wybór smaków oraz konsystencji a poza tym wykorzystywanie gotowych nadzień jest o wiele wygodniejsze i można je zastosować na wiele różnych sposobów. Dzięki nim produkt staje się urozmaicony i o wiele bardziej atrakcyjny.
Nadzienia cukiernicze i ich właściwości
Nadzienia stosowane przez cukierników są produkowane z użyciem składników wysokiej jakości. Dzieje się tak, ponieważ większości producentów zależy na satysfakcji producenta słodyczy, a także klienta.
W wielu przypadkach nadzienia cukiernicze są termostabilne. Dzięki temu nie zmieniają swych właściwości w skrajnych temperaturach, zachowując nadany im kształt, własną objętość, a także smak i aromat.
Jest to bardzo korzystna cecha zwłaszcza gdy nadzienie zastosowane zostanie w sztywnej masie, która będzie miała za zadanie ozdabiać tort czy ciasto.
Jak można stosować nadzienia cukiernicze?
Niezależnie czy mowa o nadzieniu cukierniczym owocowym, czy kremowym mogą one być stosowane bezpośrednio lub łączone z kilkoma składnikami powszechnie stosowanymi w deserach.
Są to:
- śmietana – nadzienie połączone ze śmietaną stanowi delikatną masę i jest idealnym wypełnieniem, które można wykorzystać m.in. do eklerów, napoleonek czy rurek – wystarczy je delikatnie wymieszać
- mascarpone – połączenie z tym serkiem daje sztywne i tłuste kremy – należy je mieszać mikserem
- masło lub margaryna – podobnie jak w przypadku mascarpone połączenie nadzień z margaryną lub masłem daje sztywniejsze i tłuste kremy – je również należy mieszać mikserem
- biała czekolada – krem z wykorzystaniem białej czekolady także jest sztywny a poza tym mało puszysty i trudniejszy w wykonaniu – po podgrzaniu i roztopieniu czekolady w rondlu ze śmietaną należy je zmieszać z dowolnym nadzieniem
Dzięki tym kilku połączeniom owocowe i kremowe nadzienia cukiernicze mogą znaleźć zastosowanie w większości ciast, tortów i wszelkiego rodzaju słodyczy, którymi będzie można uczcić różne okazje.
Nadzienia te można także wykorzystać do wyrobu żelek czy polew czekoladowych z dodatkiem śmietanki kremówki zwanych ganaszami. Poza tym nadzienia cukiernicze nadadzą się do polew do ciast i tortów, a także różnych mas do ich glazurowania.
Obecnie na rynku można znaleźć niezwykle szeroką ofertę nadzień cukierniczych. Bardziej szczegółowe informacje, można znaleźć u producentów takich jak https://www.eurohansa.pl/, którzy mają wieloletnie doświadczenie w wytwarzaniu nadzień.