Wszyscy pamiętamy z dzieciństwa smak krówek – zarówno tych twardych jak i bardziej kruchych. Rozpływające się w ustach cukierki są jedną z najbardziej popularnych przekąsek czy deserów. Kupując krówki w sklepie, warto przyjrzeć się ich składowi gdyż wiele cukierków może zawierać duże ilości cukru, tłuszcze utwardzone, sztuczne barwniki albo inne konserwanty. Tego typu słodycze nie są więc zdrowe i w swojej codziennej diecie powinniśmy ich unikać. Koniecznie wypróbujmy przepis na domowe krówki – te cukierki możemy przygotować z łatwością samodzielnie.
Receptura składa się z zaledwie kilku prostych składników a samo wykonanie nie zajmie nam wiele czasu. Przygotowane przez nas domowe krówki mogą być twarde albo kruche, w zależności od indywidualnych preferencji. Przygotowując taki deser, dbamy o zdrowie swoje oraz swojej rodziny ponieważ wiemy, że cukierki są naturalne, zdrowe i pełne wartościowych składników odżywczych.
Cukierki można podać zarówno w formie przekąski albo dać dzieciom na drugie śniadanie na przykład w przedszkolu lub w szkole.
Krówki mogą także stanowi znakomity pomysł na prezent – wystarczy je ładnie pokroić i zapakować. Z pewnością taki własnoręcznie wykonany prezent od serca ucieszy obdarowanego – a jak pysznie smakuje!
Składniki
Do przygotowania krówek wykorzystamy takie składniki jak: 300 ml niesłodzonego skondensowanego mleka, trzy czwarte szklanki cukru, 80 g masła i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Z tych proporcji powinniśmy uzyskać około dwudziestu czterech cukierków.
Przepis
Przygotowanie krówek zaczynamy od wrzucenia do garnka wszystkich składników. Garnek stawiamy na ogniu i całość doprowadzamy do wrzenia, pamiętając o tym, żeby cały czas mieszać. Po około kwadransie – gdy uzyskamy beżową masę o gęstej konsystencji – zdejmujemy z ognia i zaczynamy ucieranie. Powinno ono trwać przez kilka minut.
Masę przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową i schładzamy. Wyjmujemy masę z formy i kroimy w kawałki-małe cukierki. Jeśli chcemy uzyskać bardziej kruche krówki, powinniśmy gotować jak i ucierać masę jeszcze dłużej. Smacznego!
Przepis wychodzi nieziemsko! Dawno nie jadłam takich dobrych krówek