Owoce nadają czekoladowym wypiekom smak i zapach, a przy tym cudownie przełamują i ożywiają ich słodycz. To jedno z najbardziej udanych połączeń w kulinarnym świecie.
Placek z gruszką
350 g mąki pszennej
2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
140 g cukru
łyżka kakao
2 jajka
3 gruszki
120 ml mleka
120 ml oleju
łyżeczka kwiatków lawendy
200 g posiekanej gorzkiej czekolady
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Wymieszaj z lawendą i cukrem, odstaw na bok. Obierz ze skórki gruszki, przekrój każdą na pół, usuń gniazda nasienne, 3 połówki pokrój w kostkę, pozostałe rozgnieć widelcem.
Rozkłóć jajka z mlekiem i olejem. Dodaj rozgniecione gruszki i wymieszaj. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, tylko do połączenia się składników. Dodaj połowę posiekanej czekolady oraz całość pokrojonych w kostkę gruszek i zamieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, napełnij ciastem i posyp resztą czekolady. Piecz w 170 st. C ok. 25 minut.
Sernikobrownie
Masa serowa:
200 g twarogu
200 g serka mascarpone
jajko
4 łyżki cukru
łyżka skrobi ziemniaczanej
aromat śmietankowy
szklanka borówek amerykańskich
Masa brownie:
180 g masła
300 g gorzkiej czekolady
łyżka kakao
3 jajka
220 g cukru
100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową zmiksuj krótko, tylko do ich połączenia i odstaw.
Rozpuść masło, zdejmij je z ognia i dodaj posiekaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty, po czym wymieszaj. Lekko rozkłóć jajka. Dodaj cukier, wymieszaj, a następnie połącz z ciepłym sosem czekoladowym.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, zamieszaj do połączenia się składników. Do obu mas dodaj po 1/2 szklanki borówek i zamieszaj.
Masę brownie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nią wyłóż masę serową. Piecz 45 minut w 165 st. C. Wystudź, pokrój na porcje.
Chlebek bananowy
350 g bardzo dojrzałych bananów
200 g mąki
50 g masła
80 g cukru
150 g ciemnej czekolady
łyżka ekstraktu z wanilii
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
masło do nasmarowania formy
Masło, 1/3 czekolady i cukier stop w kąpieli wodnej. Zamieszaj i wystudź, dodaj jajko i aromat, wymieszaj.
Banany rozgnieć widelcem. Wmieszaj je do masy czekoladowej.
Przesiej mąkę, odłóż łyżeczkę, a resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj.
Resztę czekolady posiekaj, połącz z łyżeczką mąki, wmieszaj do ciasta. Wysmaruj formę masłem, spód wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i piecz 50-55 minut w 160 st. C.
Połączenie perfekcyjne! I można mieć wymówkę, bo przecież w deserze są owoce, więc jest zdrowy 😀