Papryczki jalapeno, to papryczki zaliczane do grupy chili. Jej owoce sięgają od około 5-9 cm, zazwyczaj są zielone, ale występują też w mniej popularnej czerwonej wersji.
Uprawia się je głównie w Nowym Meksyku oraz Chihuahua. Ostrość papryczki zależy od sposobu przyrządzenia i klimatu w którym była uprawiana. Ma charakterystyczny lekko kwaskowaty, ostry smak.
Papryczki jalapeno z serem cheddar – przepis
Najlepiej łączy się z serami, mięsem, polecana do dipów, sosów oraz sals. Zarówno świeża jak i marynowana nada daniom niebanalny charakter. Ulubionym i sprawdzonym przepisem, który zachwyci każdego, oczywiście z jej wykorzystaniem jest przepis na pyszne papryczki z serem cheddar.
Przepis jest bardzo prosty, niestety kaloryczny ale przy tym bardzo pyszny.
Potrzebne składniki:
- 10 papryczek jalapeno marynowanych;
- 50 g sera cheddar;
- bułka tarta;
- 3 jajka;
- 40 g białego sera;
- bułka tarta;
- olej lub masło do smażenia;
- sól, pieprz oraz ulubione przyprawy
Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od oczyszczenia każdej z papryczek z zalewy, następnie przecinamy ją wzdłuż. Ser biały rozdrobniony widelcem oraz cheddar straty na dużych oczkach mieszamy razem. Dodajemy do smaku sól oraz pieprz i przyprawy według uznania.
Każdą papryczkę z osobna faszerujemy gotowym, serowym farszem. Następnym krokiem jest obtoczenie każdej z papryczek w jajku, a poźniej bułce tartej. Czynność możemy powtórzyć, dzięki temu papryczki będą bardziej chrupiące. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut. Można sprawdzać co jakiś czas, gotowe są w momencie uzyskania złotego koloru.
Po wyjęciu koniecznie odsączamy papryki z nadmiaru tłuszczu kładąc je najlepiej na ręczniku papierowym. Wyśmienicie smakują podane z kwaśną śmietaną, bądź sosem pomidorowym. Smacznego!
Na portalu www.pikantna.pl znajdziesz jeszcze więcej przepisów dla osób, które lubią ostre potrawy.