Są niczym małe dzieła sztuki cukierniczej. To prawdziwa ozdoba świątecznego stołu.
TYLKO NA WIELKANOC
Mazurek to tradycyjny wypiek na te święta. Niskie, płaskie (do około 4 cm wysokości) ciasto, bardzo słodkie i bogato zdobione. A jakie konkretnie? Otóż mazurki sporządza się praktycznie z każdego rodzaju ciasta! A nierzadko są składane z dwóch odmiennych, przełożonych warstwę dżemu lub kremu. Najpopularniejsze są mazurki z płatów kruchych lub biszkoptowoolejowych. W dawnej kuchni polskiej wykorzystywano także ciasto makaronikowe i marcepanowe. Najczęściej prostokątny (ale bywają i okrągłe, owalne, w kształcie rombu czy trójkąta) mazurek ma na górnym płacie wyższe brzegi z ciasta (np. orzechowego). Zagłębienie pomiędzy brzegami wypełnia się masą (czekoladową, orzechową, kakjmakową), polewą, galaretką, dżemem wymieszanym z bakaliami, przyozdabia kandyzowanymi i suszonymi owocami, orzechami, czekoladą.
Pomarańczowy
PRZEPIS: Z 35 dag mąki, 5 dag cukru, 20 dag masła, łyżki śmietany i 2 żółtek zagnieć kruche ciasto. Ochładzaj godzinę, rozwałkuj, wyłóż spód i brzegi blaszki przykrytej papierem do pieczenia, ponakłuwaj. Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. (na rumiano). Ostudź. Zetrzyj skórkę z 4 pomarańczy i 1 cytryny, miąższ owoców zblenduj, dodaj 30 dag cukru i gotuj, aż masa zgęstnieje. Przestudź. Dodaj po łyżce płatków migdałowych, rodzynek, żurawiny. Na spód ciasta zetrzyj 6 dag masy marcepanowej, zalej masą pomarańczową. Pozostaw do stężenia. Udekoruj.
Czekoladowy
PRZEPIS: Zagnieć kruche ciasto z 10 dag mąki, 2 łyżek kakao, łyżki cukru, żółtka, 10 dag masła i łyżki śmietany. Wylep nim spód i brzegi natłuszczonej formy, ponakłuwaj, wstaw do lodówki. 50 dag twarogu sernikowego zblenduj z 2 jajkami, 2 łyżkami kakao, 15 dag gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 150 ml śmietanki 36%, 1/2 szklanki cukru, łyżką mąki ziemniaczanej i łyżeczką cynamonu. Na ciasto wyłóż 1,5 szklanki mieszanki ulubionych bakalii wymieszanych z łyżką mąki. Zalej masą czekoladową. Piecz okolo 60 minut w temp.180 st. do suchego patyczka. Ostudź, udekoruj.
Cygański, na waflu
PRZEPIS: 50 dag mieszanki bakalii (rodzynki, posiekane: daktyle, figi, morele suszone, orzechy włoskie i laskowe, migdały) wymieszaj z 10 dag mąki orkiszowej. Utrzyj na puch 5 żółtek z 10 dag cukru. Z 5 białek ubij sztywną pianę, wymieszaj z żółtkami a następnie z bakaliami. Formę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie umieść odpowiednio przycięty wafel tortowy. Na nim równomiernie rozsmaruj masę bakaliową. Wstaw do piekarnika 180 st. na około 35 minut. Ostudź. Szklankę cukru pudru utrzyj z łyżką soku z cytryny. Dodaj kilka kropel żółtego barwnika. Polukruj mazurek. Udekoruj.